NOVA MJERILA: Kozmetički proizvodi i proizvodi za njegu životinja

U tijeku je izrada mjerila za kozmetičke proizvode i proizvode za njegu životinja što znači da će potrošačima biti na raspolaganju još više kategorija proizvoda s EU Ecolabel oznakom.

Broj proizvoda i usluga sa znakom zaštite okoliša EU nastavio se povećavati čak i tijekom pandemije, a sada broji više od 83.000, što je povećanje za 7%  od ožujka ove godine. Ovo je pokazatelj snažnog interesa potrošača za eko proizvode.

Mjerila za kozmetičke proizvode obuhvatit će više proizvoda nego što je to dosad bio slučaj s mjerilima za kozmetičke proizvode koji se ispiru (toaletni sapuni, pripravci za tuširanje, šamponi, regeneratori i proizvodi za brijanje). Očekuje se uključivanje razne kozmetike, od losiona za tijelo do krema za sunčanje.

Proizvođači održivih proizvoda za njegu životinja će također imati priliku prijaviti se za eko-oznaku. Novo-uvedena kategorija proizvoda omogućit će vlasnicima kućnih ljubimaca izbor visokokvalitetnih i održivih proizvoda.

Ove odluke Europske komisije nisu samo motivirane porastom prijava za EU Ecolabel oznaku, već i borbom protiv lažnog zelenog marketinga, tzv. greenwashing.

Tri od četiri proizvoda za osobnu njegu na tržištu EU ima ekološku tvrdnju ili oznaku. Međutim, mnoge od ovih tvrdnji su neutemeljene ili obmanjujuće. EU Ecolabel oznaka se aktivno bavi rješavanjem ovog problema te potrošačima garantira proizvode i usluge najviših ekoloških standarda.

Očekuje se da će nova mjerila biti objavljena krajem listopada. Europska komisija u tu svrhu organizira javno predstavljanje mjerila 27. listopada te poziva sve zainteresirane strane na sudjelovanje i uključivanje.

Prijave se zaprimaju na JRC-B5-COSMETICS@ec.europa.eu