Završena HUSZPO konferencija: IRES ekologija sudjelovala sa sedam stručnih radova!

U Vodicama se 14. do 17. rujna 2022. održala peta europska i regionalna konferencija „Okolišne procjene i Europski zeleni plan ’22“ u organizaciji Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO).

O važnosti okolišnih tema svjedočila je prepuna dvorana hotela Olympia u Vodicama s više od 300 okupljenih profesionalaca, znanstvenika, predstavnika upravnih tijela, predstavnika lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, stručnjaka za odnose s javnošću, predstavnika medija te investitora iz Hrvatske, zemalja regije i šire.

Glavni naglasak ove središnje konferencije na temu zaštite okoliša i prirode odnosio se na provedbu Zelenog plana. Zaključeno je da se radi o izrazito kompleksnom procesu koji će zahtijevati još snažniji međusektorski pristup i potporu svih slojeva društva. Procjene su da će Hrvatskoj trebati oko 26 milijardi eura za provedbu Zelenog plana, a sada nam je dostupno između 9 i 10 milijardi.

U tematskim radionicama održana su brojna stručna predavanja na temu zaštite okoliša i prirode, a tim IRES ekologije sudjelovao je sa sedam stručnih radova na temu zaštite prirode i okoliša.

Konferencija je bila izvrsna platforma za konstruktivni dijalog, razmjenu znanja i iskustava s brojnim kolegama te nam je izuzetno drago što smo pridonijeli održavanju ovogodišnje konferencije u vidu zlatnog sponzora.

Više informacija o konferenciji: http://www.huszpo-konferencija.com/

Stručni radovi:

Koga briga za tlo. Mario MESARIĆ, mag. ing. agr.; Helena SELIĆ, mag. geogr.

Izazovi u postupku SPUO za prostorne planove. Filip LASAN, mag. geogr.; Martina KUŠAN, mag. geogr.

SPUO kao alat za uvažavanje i integraciju sveobuhvatne održivosti u urbano planiranje s naglaskom na ˝brownfield˝površine. Marko BLAŽIĆ, mag. ing. prosp. arch.

Primjena mjera zaštite herpetofaune na primjeru zahvata prometne infrastrukture. Igor IVANEK, prof. biol.; Monika VELJKOVIĆ, mag. oecol. et prot. nat.

Kumulativna procjena gubitaka ciljnih staništa i staništa pogodnih za ciljne vrste na području ekološke mreže u kontekstu prostornog planiranja. Josip STOJAK, mag. ing. silv.; Mario MESARIĆ, mag. ing. agr.; Antonela MANDIĆ, mag. oecol.

Primjena načela Do No Significant Harm (DNSH). Helena SELIĆ, mag. geogr.; Paula BUCIĆ, mag. ing. oecoing.

Alati u sprječavanju greenwashinga. Paula BUCIĆ, mag. ing. oecoing.; Rosana ŠIMUNOVIĆ, mag. ethnol. et anthrop.; mag. philol. russ.