Prva konferencija o prostornom planiranju agrosolarnih elektrana u Hrvatskoj

Tvrtke NEOEN i IRES ekologija su zajednički organizirali izuzetno uspješnu edukacijsku konferenciju posvećenu agrosolarnim elektranama. Cilj konferencije bio je prenijeti znanje i iskustva iz primjera agrosolarnih projekata u drugim zemljama te istaknuti pozitivan utjecaj na poljoprivredu, koji u nekim slučajevima rezultira povećanjem prinosa. Konferencija se održala u Zagrebu, 26.05.2022.

Agrosolarne elektrane kao inovativni koncept

Agrosolarne elektrane su popularna tehnologija koja kombinira poljoprivredne površine s postavljanjem solarnih panela za proizvodnju električne energije. Na konferenciji su predstavljeni najnovija istraživanja, primjeri dobre prakse i tehnološke inovacije u području agrosolarnih elektrana.

Edukacijska konferencija je omogućila stjecanje znanja, razmjenu iskustava i povezivanje s ključnim dionicima u industriji obnovljive energije i poljoprivrede. Inicijativa NEOEN-a i IRES ekologije igra važnu ulogu u podizanju svijesti o agrosolarnim elektranama i poticanju njihovog daljnjeg razvoja.

Konferencija je okupila stručnjake, znanstvenike i predstavnike industrije kako bi raspravljali o inovativnom konceptu spajanja poljoprivrede i energetske proizvodnje.

Govori i stručne prezentacije

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede (MPS), Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine (MPGI), kao i 20 županijskih zavoda za prostorno uređenje. Tijekom konferencije održani su brojni govori i prezentacije koje su obuhvatile primjenu agrosolarne tehnologije.

Državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ivo Milatić, u svom je govoru podržao ideju agrosolarnih elektrana, istaknuvši da su one savršena prilika za Hrvatsku. Ministarstvo će podržati ideje struke i zaključke s konferencije.

Potporu agrosolarnim elektranama izrazio je i Robert Črep, načelnik Sektora u savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede, koji je primijetio rastući interes poljoprivrednika za instaliranje solarnih panela na svojim objektima.

Karlovačka županija ističe se kao jedna od predvodnica u korištenju modela agrosolarnih elektrana. Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je veliki interes građana i gospodarstvenika za solarne elektrane. Naglasila je potencijal Karlovačke županije za korištenje energije iz obnovljivih izvora. Otvorenost za nove tehnologije koje istovremeno štite okoliš predstavlja prioritet za ovu županiju.

Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH), izrazila je primjetnu razliku u iskorištavanju solarnog potencijala između Hrvatske i drugih zemalja. Dok Hrvatska još zaostaje za Europom u ulaganju u solarnu energiju, druge zemlje mudro koriste svoje resurse. Naglasila je da agrosolarni modeli imaju ogroman potencijal za postizanje samodostatnosti Hrvatske. Za uspjeh takvog projekta ključna je suradnja i razumijevanje svih dionika. Uključenost lokalne zajednice i prostorno planiranje od izuzetne su važnosti.

Tijekom konferencije, prof. dr. sc. Milan Mesić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavio je različite poljoprivredne kulture koje se mogu uzgajati u agrosolarnim elektranama. Istaknuo je brojne prednosti, poput manjeg oštećenja listova i plodova zbog prejakog sunca, povećane vlažnosti tla koja je posebno korisna tijekom sušnih razdoblja te određene zaštite biljaka od vremenskih nepogoda.

Mario Mesarić iz IRES ekologije naglasio je da projekti poput agrosolarnih elektrana mogu imati značajan socioekonomski utjecaj na ruralna područja i pridonijeti razvoju lokalnih zajednica.

Kao rezultat konferencije napravljen je Priručnik o agrosolanim elektranama u Hrvatskoj. Preuzmite besplatan primjerak.